Allan har stämplat vid sista kontrollen

Publicerad 02/05/2019 av
Allan Jonsson, en av värmländsk orienterings största ledarprofiler, har stämplat vid sin sista kontroll. Allan var under 17 år ordförande i OK Tyr och han var starkt bidragande till OK Tyrs stora tävlingsframgångar under 1980- och 1990-talet.

Allan Jonsson var inte bara en duktig och drivande ledare, han var också en bra människa. Han var omtänksam, han brydde sig verkligen och hade ett starkt rättvisepatos.
Det var sällan tråkigt att umgås med Allan. Han hade nära till skratt och hittade alltid något positivt i det som kunde se nattsvart ut. Han såg aldrig problem utan bara möjligheter.
1978 blev Allan ordförande i OK Tyr. Han svingade ordförandeklubban ända fram till 1994.  Det var under den tiden som OK Tyr utvecklades till en av Sveriges absolut främsta orienteringsklubbar, kryddat med Tiomilasegrar 1989 och 1990 och SM-guld i stafett 1990 för herrar.
Allan bidrog i hög grad till att Tyr nådde de här höjderna. Åtskilliga är de orienterare som han genom åren knutit till klubben. Men inte bara det, han var synnerligen mån om individerna, att de trivdes och hade en bra social tillvaro.
Allan var personligt engagerad i mycket som inte nödvändigtvis låg på en ordförandes bord.
Det är Allan vi har att tacka för att vi har Minifemdagars. Det var han som kom på idén och förverkligade den. Under många år var han både tävlingsledare och banläggare för alla etapperna.
Allans prövelöp, som var det givna Tiomilagenrepet varje vår, bar också Allans stämpel.
Inte för inte kom Allan att kallas för Mr Tyr.
Allan jobbade i många år som sportjournalist på Värmlands Folkblad. Han försatte sällan en chans att skriva om favoritsporten orientering.
Hans intresse för att skriva utmynnade också i det fina verket ”Joel och alla vi andra”, en bok som är ett måste för den som gillar värmländsk orienteringshistoria. Boken gavs ut när Värmlands orienteringsförbund fyllde 50 år 2005.
Allan var också under många år ledamot av Värmlands orienteringsförbunds styrelse. När Värmland arrangerade O-ringen 1996 var Allan drivande kraft och ordförande i ledningsgruppen.
1997 fick han utmärkelsen ”Guldkarl i Norden”, en hedersbetygelse som Skogskarlarna i Norden delar ut. Den var han värd flera gånger om.
Det driv, det engagemang han hade för sporten var unikt. Han kombinerade det med en stor portion humor och ett hjärta för alla.
Allan var stor som ledare – och människa. Han skulle ha fyllt 91 år i sommar.

Olov Öström

Du kan hedra Allans minne genom att sätta in en slant på Till tyrares minne.
Så här gör du då:
Meddela Jonny Noreklint (tidigare Jonsson); 070‑685 22 20 jonny.noreklint@gmail.com) att du tänker bidra till fonden.
Sätt in pengar på fonden, helst via OK Tyrs bg 227‑8562, alternativt via pg 3 39 84‑6, ange ”Till Minne av ………” och berätta vem som är avsändare. Jonny ordnar sedan så att kondoleanser når anhöriga i samband med begravningen.

 

 

 

 

Träningsläger Falun 3-5/5

08/05/2019

I helgen var vi 53 stycken OK Tyr cyklister som deltog i vårens träningsläger på Lugnet i Falun. Fredagskvällen inleddes med snö men resten av helgen var solig men kall. Många höjdmeter har det blivit under helgen och massa annan kul cykling!

Friska Karlstad och Hammarö 2019 igång

01/05/2019

1 maj gick startskottet för 2019 års upplaga av Friska Karlstad och Friska Hammarö. 65 checkpoints i Karlstad och 40 checkpoints på Hammarö står och väntar på alla besökare. Sätt igång och leta checkpoints till fots, med rullstol eller cykel.