Bra att veta

Här har vi samlat diverse cykelinformation, från utrustning till hästmöte.

Licensinformation

För att tävla i tävlingsklass behövs förutom ett medlemskap i en cykelklubb, även en licens för att vara försäkrad vid tävlingar. Observera att detta inte gäller för motionslopp eller motionsklass, där kan du delta utan licens. 

Vuxna cyklister ansöker och betalar sin egen licens, gå in via följande länk: http://scf.se/forbundet/tavlingsverksamhet/tavlingslicens-chip-och-forsakringar/

Barn & Ungdom får sin licens betald av OK Tyr, anmälan om licens görs till cykelsektionen.

OK Tyr står för licens till vuxna som kört minst sex licenskrävande tävlingar och har hjälpt till på Karlstad XC alternativt vår deltävling i Värmlandsserien! Utbetalas efter tävlingssäsong vid redovisande av körda tävlingar och ifylld rapport "Egna utlägg" Se klubbinformation - ekonomi

Vid frågor går det bra att maila till: cykel@oktyr.se

Möten med häst & ryttare

På förekommen anledning: Vi möter ibland häst & ryttare/kusk i skogen och det är viktigt att vi alla visar hänsyn! Vid möte med häst sakta ner och stanna! Prata gärna och hälsa så att hästen hör att du inte är farlig. 

Vi informerar alla våra cyklister om detta, sprid det och viktigt att alla tar ansvar! Med hänsyn får alla plats i skogen!

Elna Dahlstrand har skrivit följande inlägg om möte med häst. Bra sammanfattning om hur vi ska bete oss: https://elnadahlstrand.se/2014/11/14/vett-etikett-pa-mtb-2-att-mota-hastar/

Att välja cykel till Barn & Ungdom

Det här kan vara bra att tänka på när man köper cykel!

Det går att köpa en MTB vart man vill (men enklare cyklar från t.ex. stormarknader håller inte någon längre tid för skogskörning och är tunga och tråkiga att hantera). 

Pedaler & Clips

Från Orange Grupp kan pedaler och Clips användas, om man vill. Det krävs nästan att man tränar med det lite hemma innan man använder det på träning.

Cykelskor, pedaler och Clips finns att köpa på cykelaffärer. Pedalerna som är för MTB kallas SPD och clipsen som sitter på cykelskorna ska vara till SPD-pedaler. Ett tips kan vara att köpa multirealeseclips, märkta med SH56, dom är lite lättare att klicka ur. Vi har bett Team Sportia ta hem dom clipsen också. OBS! Att pedaler och clips inte är ett måste, många duktiga cyklister kör med pedaler och skor med sula anpassade för bra fäste på platta pedaler. 

Hjulstorlek & Ramstorlek på MTB

20; 24; 26; 27,5 och 29 tum är storleken på hjulen. Ramstorleken anges ofta i XS, S, M, L eller XL eller i siffror som 38, 42 osv. På mindre cyklar 20 och 24 tum är ramstorleken densamma men kan variera lite mellan olika märken. På 26; 27,5 och 29 tums cyklar finns olika ramstorlek. En ungefärlig rekommendation för hjulstorlek på cyklel är:

Grön Grupp: 20 tum, 5-7 år

Blå Grupp: 20-24 tum, 6-8 år

Lila Grupp: 24-26 tum, 8-10 år

Orange Grupp: 26-29 tum, 10-12 år

Röd Grupp: 26-29 tum, 11-13 år år

Svart Grupp: 27,5-29 tum, 12 år och uppåt

Sen kan barnens längd naturligtvis variera och dom växer olika fort men så här ser det ungefär ut i grupperna.

20” tums cyklar köp utan dämpare, barnen har ingen nytta av den och det är bara massa extra vikt, se hellre till att ha lite mjukare däck. Gärna singelklinga fram (en klinga, vilket ger enklare växling för barnet som bara behöver hålla reda på en växelförare på styret).

24” tums cyklar, här kan en dämpare vara aktuellt men återigen är vikten viktig. Gärna singelklinga fram (en klinga, vilket ger enklare växling för barnet som bara behöver hålla reda på en växelförare på styret). Skivbroms eller fälgbroms. Båda fungerar så länge de är rätt inställda. Hydraulisk skivbroms har mycket bättre bromsförmåga.

26” tums cyklar här finns det möjlighet att få tag på fina prisvärda begagnade, kolla olika köp och säljsajter. Happyride.se; Finn.no; blocket.se och via FaceBook, det är lite svårare att hitta cyklar med ramstorlek XS och S eftersom de är populära som ungdomscyklar. (Kolla så ramen inte är skadad och att bromsar och växlar löper bra). Det tillverkas inte många 26 tum längre men några märken gör ungdomscyklar i 26 tex Cresent och Trek. Ibland kan man gå upp på 27,5 tum direkt och då är utbudet större. Singelklinga är att föredra. 

27,5” tums cyklar kan fungera bra att gå upp till efter 24”. Där är utbudet lite större då 26 tum knappt tillverkas längre. Singelklinga är att föredra. 

29” tums cyklar kör de flesta av oss vuxna på, fungerar från ca 155 cm i liten ramstorlek. Här är utbudet stort.