Nyförvärvet Johan om varför han orienterar

Publicerad 23/01/2019 av
OK Tyr har fått ett fint nyförvärv. Johan Wennermark har synts på många Tyrträningar det senaste året. Nu har Johan bestämt sig för att lämna OK Orion för att springa för Tyr. Lär känna Johan mer.

Vem är Johan Wennermark?
Jag är en målmedveten och tävlingsinriktad människa som nu flyttat upp till Karlstad. För tillfället bor jag på Norrstrand med min sambo.Träning har alltid varit en stor del av mitt liv, där långa, tuffa, blöta, kalla, mörka pass är favoriten. Långdistans är distansen jag satsat mest på, trots det så har mina främsta meriter kommit i sprint. Mina styrkor som orienterare har varit min vilja och förmåga att hålla jämn hög fart. Nu ser jag fram emot att fortsätta träna och tävla med Tyr.

Var är du uppvuxen?
Jag är uppväxt i Väbynäs som ligger vid kusten mitt i Blekinge. Där växte jag upp med min mamma, pappa och storebror Fredrik. Där startade karriären genom att springa och slå personliga rekord på rundan runt området. 
Hur kom det sig att du började orientera?
Orientering blev mitt val av samma anledning som för många andra orienterare, min pappa har orienterat tidigare. Och efter att ha provat och upplevt känslan av att vinna och slå personligt rekord så var jag fast.
Vilka klubbar har du sprungit för?
Jag började min karriär i Svängstaklubben OK Skogsfalken. 
Vid 19 års ålder drog jag mig österut och började springa för OK Orion där jag sprungit tills nu.
Dina största framgångar som ungdom respektive junior?
Som ungdom är mina största framgångar två andra-platser på O-ringen och två fjärde-platser på USM i Perstorp.
Under mina juniorår är min största merit ett SM-brons i sprint 2016 (H20). Samt två åttonde platser i SM-stafett både med Skogsfalken och Orion.
 
Har du gått på ol-gymnasium?
Jag har gått OLGY i Olofström. Där blev det fyra år fulla med träning och vänner. Kan nog påstå att det varit en av de bästa perioderna i mitt liv.
Hur kommer det sig att du hamnade i Karlstad?
Det var studierna som drog mig till Karlstad. Anledningen var att min sambo ville läsa fastighetsekonomi och jag ville läsa industriell ekonomi. Då var Karlstad den bästa lösningen för oss. Och vi har inte ångrat oss en sekund.
Vad läser du för utbildning?
Jag har nu läst tre terminer på Industriell ekonomi som är en civilingenjörsutbildning på 5 år. Nu har jag börjat läsa en civilekonom-utbildning parallellt med mina ingenjörsstudier för att bredda mina studier och utmana mig mer.
Hur ser framtiden ut?
Min framtid och fokus ligger nu på att läsa klart mina utbildningar, komma tillbaka till orienteringen och bland annat åka Vasaloppet i mars.
Vill du bli kvar i Karlstad?
Vi trivs jättebra i Karlstad. Efter studierna hade det varit roligt att bo kvar, även om det är jobbkarriären som kommer styra var jag hamnar.
Du har trappat ner elitsatsningen, vilken tävlingsnivå tänker du lägga dig?
Jag har trappat ner från elitnivå och kommer inte bedriva 20 timmars veckor. Dels för att få vardagen att gå ihop och kunna fokusera på min utbildning, del även för att jag inte har kvar den motivation som krävs. Däremot hoppas jag få en motivations- boost genom klubbytet och kunna vara med och konkurrera om de längre sträckorna på 10-mila. Jag vill inte till ”glad-motionärs facket” ännu. Nu är jag sugen på att uppleva känslan av att bli bättre igen!
Du har en sambo?
Nu bor jag tillsammans med min sambo, Vilma, som är min flickvän sedan 4 år tillbaka i tiden. Hon har också bakgrund inom orientering och OK Skogsfalken, en karriär som nu bytts mot gymmet.
Någon oväntad sida av dig själv?
Jag har bedrivit ett bageri som 10 åring och nu är jag grym på att steka pannkakor, i alla fall om jag får säga det själv.

 

Kylklampen 6/2 på hemmaplan - med pulsgaranti?

30/01/2019

Mitt i smällkalla vintern är det åter dags för en deltävling av den anrika nattorienteringen, denna gång i OK Tyrs regi med Norra fältet som arena.

Första anmälningarna

22/01/2019

Två tvillingpar var först ut att anmäla sig sig till Swedish League i Värmland 13-14 april.