Stopp för starka pannlampor

Publicerad 01/04/2014 av
Dagens moderna pannlampor lyser för skarpt. Nu sätter Svenska orienteringsförbundet ner foten och inför en övre gräns för hur starka lamporna får vara.

- Nattorienteringens särprägel har urholkats med de starka lamporna. Nattorienteringen har blivit som dagorientering. Vi vill värna nattorienteringens särart. Därför inför vi den här begräsningen, säger Lena Larsson, Svenska orienteringsförbundets ordförande.

Beslutet togs vid förbundsmötet för ett par veckor sedan och träder i kraft per omgående. Maxgräns för hur starkt en pannlampa får lysa är satt vid 1200 lumen.

Den som nu har en pannlampa som lyser starkare måste ”plugga” pannlampan så att den avger ett sken som inte är starkare än det tillåtna lumentalet.

För många är det naturligtvis svårt att veta exakt hur starkt lampan lyser.Vid nattorienteringarna under året kommer det därför alltid att finnas en expert som man kan rådfråga.

I Värmland finns två certifierade pannlampsexperter, Sven-Åke Modin och Roland Öhman. Både Sven-Åke och Roland finns på plats vid Kylklamps-finalen i Molkom 2 april, som blir den första tävling där det nya regelverket tillämpas i Värmland.

- Det är väldigt enkelt att snabbtesta en lampas ljusflöde. Den som vid testet visar sig ha en för skarp lampa kan göra två saker: Tejpa reflektorn så att ljusskenet reduceras eller byta ut själva LED-lampan mot en svagare. Vi har med sådana till låns, säger Roland Öhman.

Roland och Sven-Åke vädjar till deltagarna att komma lite tidigare än vanligt så att det inte blir några ”trafikstockningar” vid testet.

- Vet du redan nu med dig att din lampa är för skarp kan du tejpa den hemmavid. Då räcker det med att vi gör en okulär besiktning innan start. Silvertejp funkar utmärkt, tipsar Roland Öhman.
De som använder traditionell halogenlampa kan lugnt lubba vidare. En 20 watts halogen har ett ljusflöde på knappt 200 lumen.

Fotnot: 

Lumen är SI-enheten för ljusflöde och har enhetssymbolen lm. En ljuskällas intensitet mäts i candela. Från lumen kan man dessutom härleda enheten lux.

En lumen motsvarar det totala ljusflödet, lika med intensiteten (mätt i candela) multiplicerat med den rymdvinkel (mätt i steradianer) i vilken ljusets utsänds.

Provlöpning av Propagandan

06/04/2014

1 maj arrangerar Tyr Propagandan, nu behöves hjälp att provspringa banorna!

Linda Take ger dig tips om orientering

01/04/2014

Strax bankar orienteringssäsongen på porten. Hur tränar jag bäst inför säsongsstart? Hur lägger jag upp taktiken under loppen? Linda Take, Tyrs mest rutinerade och framgångsrika dam, vet hur slipsten ska dras. Tisdag 8 april delar hon med sig av sina erfarenheter vid ett föredrag i Tyrstugan direkt efter Träna med Tyr. Fördraget börjar 19.30 och pågår cirka en timme. Du är varmt välkommen att lyssna!