Vår satsning på MTB-disciplinen Enduro

Publicerad 27/10/2019 av
I våras startade vi ett projekt: Enduro-träning för ungdom, detta har följts upp med regelbundna träningar, träningstävling och tävling i ESS (Enduro Sweden Series). Väldigt lyckat!

Topp-bild, Melker ESS Falun.

Så här beskriver SCF (Svenska Cykelförbundet) Enduro "Enduro har på senare år växt ordentligt i storlek. Tänk er en lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Typ samma upplägg som på en rallytävling. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras sedan efter att man avverkat ca 5 sträckor". 

Isak kör A-spår på HT, funkar fint!

Vi har under några år haft ungdomar och ledare som varit intresserade av denna typ av cykling men ingått i vanliga barn och ungdomsgrupperna. I år ville vi utveckla och bredda vårt utbud, därav specifik grupp för Enduro. Vi började med att skapa en projektplan i februari 2019, söka litet ekonomiskt bidrag via Idrottslyftet och boka boende för en gemensam avslutande tävling. I planen ingick uppstart av Enduro-träningar, inköp av lite skydd, en träningstävling tidig sommar, fortsatta träningar under sommar och höst och den avslutande gemensamma "riktiga" tävlingen ESS i Falun helgen 28-29/9.

Bild från en av de första Enduro-träningarna vi hade i våras. Vi har kallat dom "Enduro-Skills" inspirerade av CK Master (Göteborgsklubb som också kör Enduro-träningar för ungdom). Hoppas det var ok med lite copy av namnet:)

Intresset har varit stort så flera gånger har vi kört två grupper på olika avancerad nivå. Lite enklare för de yngre/lite nyare och lite mer utmanande för de äldre/mer vana cyklisterna. Vi har varit noga med att alla som är vana cyklister ska kunna vara med och det funkar fint med HT till en början! Det är krav på att vara en van cyklist samt behärska grunderna för MTB-cykling. Alltid svårt att sätta gräns för kunskaper men här handlar det om säkerhet i den utmanande terräng vi kör i. Vi har uppmanat föräldrar till barn som är intresserade att prata med oss tränare först. Vi rekommenderar knäskydd (finns att låna vid behov). Vi har kört träningar en gång/vecka hela säsongen 2019 med få undantag. 

I mitten av juni körde vi vår träningstävling TYR Youth Enduro på de få höjdmeter vi har här i Karlstad. Gratis start, A & B-spår så att de allra flesta kunde delta, väl bandade banor, valfritt om man ville ha tidtagning, krav på genomcykling av specialsträckorna innan, fint och stort prisbord (alla fick pris) och strålande sol. Vi bjöd in andra klubbar i Värmland men det var nästan enbart barn & ungdom från OK Tyr med. Vi satsar på liknande arrangemang 2020 och hoppas fler vågar testa då! 

Träningarna fortsatte under säsongen och här är bilder från vårt Trysil-läger i augusti. Här är hela klubben inbjuden och det är barn, ungdom, föräldrar, vuxna, nybörjare och tävlingscyklister i en salig blandning. I Trysil tränades det massa enduro! Här en av de svarta lederna, Huckleberry och ungdomarna följer den "gyllene regeln" kör ingenting osett! 

Noah (Herrar U21) & Albin (Pojkar 13-14) var först ut att testa tävling, ESS i Gesunda och SM i Enduro, augusti. 

Bilder från ESS Falun.

Vi satte datum för en avslutande gemensam "riktig" tävling redan i februari och bokade boende. Falun var första tävlingen för de allra flesta och hit hade vi hela tio stycken tävlande ungdom med. (Några kör klassen Kort Motion, från tio år då det är först när du fyller 13 det finns tävlingsklass). Flera av oss ledare har varit med och tävlat också, en stor fördel för att planera träningar och veta hur tävlingssträckorna ser ut. 

Det här blev ju så populärt så alla ville till Isaberg och den avslutande tävlingen i ESS också! Jättekul, vi var ett stort gäng som åkte dit också och bokade nästan upp hela vandrarhemmet i Gnosjö. Riktigt kul med en gemensam helg, träning på specialsträckorna lördag, tacomiddag på lördag kväll och tävling på söndag. 

Det här hade inte varit möjligt utan planering, engagerade föräldrar/ledare, grymt duktiga och taggade barn/ungdomar samt vår förening OK Tyr. Så roligt att denna satsning blev så lyckad och vi ser alla fram emot säsongen 2020. Att vi planerar in att åka till flera deltävlingar i ESS är redan klart! Dessutom planeras ett Bikepark-läger säsongen 2020. Öppet för alla att deltaga såklart:)

 

Dags anmäla till Aktivas dag

31/10/2019

Dags att börja planeringen för orienteringssäsongen 2020 - kom på Aktivas dag lördag 9 november.

Så tränar vi i vinter

23/10/2019

Orienteringssäsongen är över - nu börjar träningarna! Här kommer en sammanställning över våra olika träningar under vintern. Missa inte aktivas träff lördagen den 9 november.