Stopp för metalldubb på nya bron

Publicerad 01/04/2024 av Olov Öström
Karlstads kommun tvingas ta till drastiska åtgärder för att förhindra ett oönskat slitage på den nya gångbron mellan Färjestad och Råtorp.

Den nya gångbron mellan Färjestad och Råtorp har på ett trevligt sätt krympt avståndet från Tyrstugan för att nå ut till I2-skogen.

Efter en månad i drift har Karlstads kommun konstaterat att det blivit en hel del oväntade miljöstörningar på grund av bron.

Därför har man beslutat att införa dubbförbud på den.

Det betyder att man inte längre får gå eller springa med skor som har metalldubbar, ej heller cykla med metalldubb.

Det är flera orsaker som gör att kommunen fattat det här beslutet.

- Vi har märkt ett påtagligt slitage på brons gångbana. Dessutom har kringboende klagat eftersom ljudnivån från metalldubbarnas smattrande mot underlaget är högt, säger Peter Margaritifera, kommunstrateg.

Kommunen har gjort mätningar av bullret vid bron och har konstaterat att det låter väldigt mycket och att ljudet är störande för kringboende. Närmare 75 db har uppmätts vid några tillfällen..

En tredje orsak som oroar kommunen är att när metalldubbarna kommer i kontakt med brons gångbana, också den i metall, fälls små metallpartiklar ut och hamnar i Klarälven.

- Det finns djur och växter i vattnet som kan komma till skada av metallutfällningarna. Inför brobygget var vi tvungen att flytta på den känsliga arten flodpärlmusslan innan vi fick klartecken att starta bygget. Flodpärlmusslan är starkt revirpräglad, så den har börjat återvända till platsen där brofästena nu står. Vi vill inte att musslan ska slås ut, därför är det bra att ett metalldubbförbud införs, säger Linnea Lind på kommunens miljökontor.

Flodpärlmusslan är fridlyst och starkt hotad som art i Sverige.

Tyrs ordförande Martin Ljungberg är tagen på sängen och upprörs av det oväntade förbudet:

- Är det ett aprilskämt eller? Givetvis ska vi överklaga detta. Tills vidare uppmanar jag ändå klubbmedlemarna att använda skor med gummidobb när ni springer över bron.

GTS-gruppen drar igång för året

07/04/2024

Träningsgruppen GTS är till för dig som kan lite orientering och vill ta nästa steg. Namnet GTS står för "Grön Till Svart", vilket är ytterligheterna i orienteringens svårighetsnivåer. Oavsett din nuvarande nivå kan du ta ett steg till. ALLA är välkomna.

Spring Tour Tyr när du vill under påsk

29/03/2024

För den orienteringssugne så finns kontrollerna till veckans Tour Tyr vid Tyrstugan redan ute i terrängen då arrangörerna (fam Hane) är bortresta på söndag. Kartor finns i plastlåda utanför Tyrstugan.