Säsongens sista Tour Tyr
28/03/2025Vintersäsongens träningar går nu mot sitt sitt slut. På söndag kör vi Tour Tyr för sista gången.
OK Tyrs första klubbstuga låg i utkanten på I2:s övningsområde vid Trangärd. Det lilla torpet hette Lyckan och hyrdes av riksdagsmannen K W Bodin som bodde i Trangärd.
I Jonny Noreklints fina historieskrivning om OK Tyr kan man läsa att stugan fick kosta som mest 15 kronor i månaden att hyra. När andra världskriget bröt ut behövde militären stugan bättre och Tyr blev husvill.
Men det dröjde inte länge förrän den dåvarande styrelsen satte igång arbetet med att bygga en egen klubbstugan i skogarna norr om Färjestad. Tomt för bygget hade man fått gratis av kommunen.
Tyrstugan invigdes 1941 av landshövdingen Ivar Wennerström. Kostnaden för den var 14 200 kronor. Året därpå invigdes en första bastu. Dagens Tyrstuga byggdes 1981 och efter det kom gamla Tyrstugans betydelse för verksamheten att avta. Stugan hade sin begränsning med att det inte fanns något vatten indraget i den.
Tyr sålde för ett antal år sedan gamla Tyrstugan till Pingstkyrkans scoutverksamhet. Tanken var att man skulle ha scouting förlagt till den men också aktiviteter för nyanlända. Något större snurr på verksamheten blev det inte. På senare år har stugan förfallit.
Under måndagen och tisdagen högg en grävskopa in på den.
Under många år var gamla Tyrstugan en given samlingspunkt för Tyrs orienterare. Ett gediget tilltaget samlingsrum gjorde att stugan passade mycket bra för större möten. Festerna i stugan var också många. De stora ytorna gjorde att det fanns gott om utrymme för att svinga de lurviga på dansgolvet.
Det stora utrymmet gjorde också det gick att ha en del orienteringsträning där. Microorientering eller Bosöorientering som det hette förr var populära aktiviteter under vinterhalvåret när snön låg djup i Tyrterrängen.
Stugan innehöll också ett kök och ett kontor.
I kontoret har mången Tyrblad tryckts, på en blåstencilapparat med vev. Allt var inte enklare förr.
Foto: Jan Svensson