Märta tog brons på USM

Publicerad 22/09/2013 av
När USM avgjordes i skånska Perstorp lyckades Märta Ransjö-Zander knipa ett brons i långdistansen. Många hade problem i de småvresiga skogarna, men stabil orientering och kloka vägval tog Märta upp på pallen. Åt segrarinnan Linné Golsäter fanns inget att göra. Märta hade greppet om silverpengen vid förvarningen, men en liten miss på näst sista kontrollen gjorde att det blev en tredje plats. Lovisa Martinsson tog en meriterande sjunde plats på fredagens sprint.

Bättre och bätte

Perstorp bjöd på ganska vresig terräng. Det gällde att vara med på kartan hela tiden för att undvika grönområden och annat som sänkte farten. Märta satsade på distinkta vägval vilket lönade sig. Efter en lugn inledning kom tidigt startande Märta till radion på andra bästa tiden. Men hem från radion klättrade hon och vid förvarningen hade hon en ledning på över tre minuter. En ledning som krympte något in mot mål. Märta hade gjort en sväng på nästa sista kontrollen. En miss som skulle visa sig kosta silvret.

 

Lång väntan

Ganska snart stod det klart att segrarinnan Linnéa Golsäter skulle ta över ledningen. Eksjötjejen ledde loppet från start till mål och straffade Märta med nästan 4 minuter. Men sen blev det en lång väntan för Märta, som såg den ena efter den andra favoriten komma i mål utan att hota andraplatsen. 

När sista hotet Elin Petterson, Sjövalla kom till förvarningen, gjorde hon det 33 sekunder efter Märta. Men med en felfri avslutning kunde hon passera Märt och peta ner henne till bronsplatsen.

Det var trots det en väldigt nöjd bronsmedaljör som tog emot blommor och hyllningar efter tävlingen. 

 

D15 tjejerna imponerade

I den yngre tjejklassen blev det ett par impnerande Tyr placeringar. Lovis Martinsson blev sjua på den tuffa sprinten och Elin Ransjö-Zander blev 16 på sprinten och tog en imponerande 11 plats på långdistansen. 

 

I stafetten lyckades inte Värmland upprepa pallplatsen från ifjol. Man kom aldrig med i det riktiga draget på första sträckan och nu blev det till sist en liten strid mellan första- och andralaget. Märta spurtade in som 18 lag 6 sekunder före Malin Nyman i Värmland II på en 20 plats.

 

Lång tradition

Återigen tar en Tyrare medalj i USM och klubben hade i år sju löpare i resultatlistorna. Det är tuff konkurrens och prispallarna domineras av de stora distrikten Småland, Stockholm, Dalarna och Västergötland.

Men resultaten visar att klubben fortsatt har en bra ungdomsverksamhet som vi kan vara stolta över.

 

Länk till karta med Märtas vägval

Länk till USM hemsida

Följ tyrarna under SM-avslutningen

27/09/2013

Nu spurtar mästerskapsperioden mot målgång. Följ tyrarna i Göteborg under helgen när de jagar bra placeringar på medeldistans-SM och stafett-SM.

Medlemsmöte 24/9

22/09/2013

Glöm inte tisdagens möte om O-Ringen i Värmland 2017. Mötet börjar kl 19, efter TMT, i klubbstugan. Välkomna. /Håkan Ahlqvist