Annichen - Säffles bästa någonsin

Publicerad 02/04/2019 av
Hon blev Annichen med hela svenska folket - och är Säffles framgångsrikaste idrottare genom tiderna.

Hon är Säffles framgångsrikaste idrottare någonsin. Möt Annichen Kringstad i en intervju så här veckorna innan stortävlingarna i Swedish League avgörs i hennes uppväxtkommun.

Annichen Kringstad presterade något unikt under sin orienteringskarriär. Yrvädret från Säffle sprang fyra VM-tävlingar. Vid de tre sista vann hon alla guldmedaljer som gick att vinna. Hon tilldelades både Bragdguldet och Jerringpriset. Dessutom utsågs hon till Årets idrottskvinna i Sverige två gånger, 1981
och 1985.
Bra marscherat av någon som inte var ett dugg framgångsrik i unga år.
- Jag kom ihåg en gång när vi vara på ett träningsläger med Säffle OK. Jag kom sist på varenda träning, berättar Annichen.

Annichen erövrade Svenska Dagbladet Bragdguld och Jerringpriset 1981. Svd:s Tecknar-Anders gjorde den här teckningen.

Annichen erövrade Svenska Dagbladet Bragdguld och Jerringpriset 1981. Svd:s Tecknar-Anders gjorde den här teckningen.


Annichen är född i Oslo men flyttade i unga år till Säffle med pappa Hans och mamma Sidsel. Som så många andra var det föräldrarnas intresse för sporten som fick Annichen att börja.
- Springa har jag alltid kunnat göra, men det var svårare att få till orienteringen. Det var först när jag började på orienteringsgymnasiet i Åmål hos Gustav Wennberg jag började få ordning på orienteringen.


Efter orienteringsgymnasiet lämnade hon Säffle och flyttade till Stockholm. Hon började tävla för OK Ravinen.
- På den tiden var OK Ravinen den bästa klubben. Jag ville flytta till en miljö där jag kunde utvecklas bäst.

Annichen fixar seger åt OK Ravinen i Tiomila

Annichen fixar seger åt OK Ravinen i Tiomila.


Detta är ett exempel på Annichens målmedvetenhet. Hon lämnade aldrig något åt slumpen.
- Jag utnyttjade varje träning till att bygga kunskap. Jag ville verkligen ta tillvara varje träning på ett maximalt sätt.


Självförtroende byggde hon med sin fysiska kapacitet.
- Jag visste att ingen slog mig om jag sprang rätt. Det gjorde att jag hade ett starkt självförtroende med mig.


Tiden i Säffle la grunden till Annichens framtida framgångar.
- Där fanns flera framsynta ledare som hjälpte mig, till exempel Göran Eriksson som tog med oss ungdomar på otaliga träningar. Han var en mycket positiv pådrivare för mig, säger Annichen.


Annichen avslutade sin karriär redan som 25-åring. Då hade hon redan vunnit allt som gick att vinna flera gånger om. Det var bland annat de inre kraven på att lyckas som fick henne att sluta så tvärt. Annichen har ändå inte klippt banden med den sport som betytt så mycket för hennes personliga utveckling.
- Jag följer gärna orientering på tv. Tycker den har blivit en bra tv-sport. Men jag springer inte längre, en krånglande höft gör det inte möjligt. Men det är fortfarande kul att orientera. Det är ett fantastiskt mervärde med en sport som man kan hålla på med livet ut, säger Annichen.


Efter elitkarriären har Annichen arbetat mycket med marknadsföring. Hon har varit
kommunikationschef hos både LRF och Svenska orienteringsförbundet (SOFT). Vid O-ringen i Sälen 2016 var hon marknadsansvarig. Hon har också varit klubbordförande i OK Kåre, Falun.


- Orienteringssporten har betytt oerhört mycket även för min yrkeskarriär. Den gav mig en plattform vidare ut i livet. Sedan hjälpte säkert mitt ovanliga namn till ytterligare.
Annichen kommer att dyka upp i samband med Swedish League vid den lilla gården Tallmossen på gränsen mellan Säffle och Grums kommun. Mamma Sidsel och pappa Hans bor fortfarande i Säffle. Ett besök hos föräldrarna passar bra när det också är stortävlingar samtidigt i kommunen.

Annichen med sina hundar Nexi och IxaAnnichen med sina hundar Nexi och Ixa

Har du sprungit något i Daltjärnsterrängen där Swedish League ska gå?
- Det vet jag inte. Jag har alltid dålig koll på var jag har varit och tränat eller tävlat. Men jag har förstått av pappa att det är väldigt fint där.
I dag jobbar Annichen med utvecklingsarbete inom Region Dalarna. Hon bor både i Dalarna och Härjedalen. Kärleken har fört henne till Sveg.


Hur ser du på orienteringssportens framtid?
- Vi behöver synas mer, därför är det viktigt att utveckla tv-formatet ytterligare. När jag jobbade på SOFT gjorde vi en undersökning hur folk uppfattade sporten. Det var överraskande många som hade en mycket positiv syn på sporten, men ändå var det få som själva kunde tänka sig att utöva den.
Tröskeln var för stor. Där måste vi försöka hitta enklare vägar in i sporten. Och allt måste inte vara tävling. Det som görs i Karlstad med Friska Karlstad är en bra väg för att sänka tröskeln, säger Annichen.

Fakta Annichen Kringstad
Född: 1960 i Oslo. Flyttade som 9-åring till Säffle.
Meriter: Sex VM-guld, de första två 1981 i Tun, Schweiz. Sedan vann hon också dubbla guld i Ungern 1983 och 1985 i Australien. Vann O-ringen fem av sex gånger som senior.
14 gånger svensk mästarinna i orientering. SM-tvåa på maraton.
Orienteringsklubbar genom åren: Säffle OK, OK Ravinen, Stora Tuna OK och OK Kåre.
Jobbar med: Verksamhetsutvecklare vid Region Dalarna.
Bor: Delar boende mellan Falun och Sveg.

Friska kör igång igen!

05/04/2019

Friska Karlstad och Friska Hammarö startar för säsongen 1/5. Nytt för 2019 är att vi har anslutit oss till SOFT:s koncept ”Hitta Ut”, som kommer att ersätta vårt eget ”Stolpjakten”.

Vrid in kompasskursen mot Värmland

29/03/2019