TYR Youth Enduro - Träningstävling

Publicerad 16/06/2019 av
Lördag den 15/6 körde vi vår träningstävling TYR Youth Enduro och det blev en succé! Strålande sol, åtta specialsträckor, priser till alla deltagare, tidtagning med Sportident och grymma barn & ungdomar som körde sin första enduro-tävling.

Enduro MTB är en disiplin inom MTB. Tävlingsupplägget är lite annorlunda från långlopp och XCO, här kör man istället ett antal specialsträckor (SS) mestadels utför, teknisk stigcykling och med start och mål på tid. Transportsträckan mellan SS cyklar man i den takt man vill och tillsammans med ett litet gäng kompisar/tävlande.

Foton: Xara Sand

Toppbild: Melker SS2

Här målstämplar Molly på SS 7

Vi ville visa att det finns flera sätt än långlopp och XCO att tävla på för våra barn & ungdomar! Enduro ökar i popularitet och ESS (Enduro Sweden Series) får allt fler tävlande. Det finns ingen tävling (som vi vet om) för barn utan ESS har klasser från 13 år och uppåt. Så här är vi lite först ut - kul:) Tidtagningen funkade fint med Sportident, kul för vi är ju ändå del av en orienteringsklubb och har tillgång till det tidtagningssystemet. 

Isak som absolut inte vill tävla körde utan tidtagning:) 

Vi anpassade SS så att alla skulle kunna köra dom och välja mellan A & B-spår (B-spår är lättare och tar lite längre tid att köra). SS låg nära varandra med kort transportsträcka till nästa SS. Det fanns klasser från 10 år till 18 år. De äldre ungdomarna körde alla 8 SS och de yngre 6 eller 7 SS. På det sättet kan man använda lite mer utmanade SS till äldre/mer vana barn & ungdomarna. Alla valde även själva vilka sträckor man ville köra. Genomcykling av SS är obligatoriskt på Enduro-tävlingar och så valde vi också att göra. Det är en säkerhet att man på genomcykling tittat på spårval och A & B-spår innan tävlingen. 

Afterbike och påfyllning av energi mellan träning på banan och tävling är viktiga grejor!

Vi anpassade alla SS och var noga med att informera om att vanlig MTB fungerar att köra på, alla kunde vara med som gillar att köra utför. Om man sedan fastnar för denna disiplin är en heldämpad MTB och skydd som knäskydd och fullfacehjälm att rekommendera. 

Teo på SS 6

Albin på SS 7

Elton på SS 2

Selma SS 6

Väldigt lyckat arrangemang och detta måste vi göra om! Vi tar med oss det som funkade bra vilket var det mesta och några förbättringspunkter. En vätskestation och tydligare målstäpling till exempel. Nästa gång kör vi lite större och en klass för vuxna också! Det var tydligt att många vuxna var väldigt sugna på att delta:)

Öhlins fanns på plats med testcykel och det bidrog till trevligt cykelhäng och många som testade cykeln med Öhlinsgaffel. 

Noah N på SS2

Molly på SS2

Melvin på SS6

Resultat för alla som körde träningstävlingen. (Några barn valde att enbart köra igenom sträckorna och står inte med i listan).

Stort tack till våra sponsorer Cykelkraft, Öhlins, Team Sportia Karlstad & Team Lugnets Massage som skänkte fina priser. Roligt att kunna lotta ut priser till alla deltagare! 

PM ute nu!

19/06/2019

PM för samtliga etapper finns nu ute på Eventor!

Sommarträna med Tyr

13/06/2019

Sommaren är inte bara sol och ol - det är också en grundträningsperiod inför höstssäsongen. OK Tyr erbjuder en hel del träningar under sommarmånaderna som: styrka spänst vid Gubbholmen, Träna med Tyr, sommarteknik och ledlöpning. Välkomna!